Czy istnieje dieta uniwersalna?

Różni domorośli teoretycy dietetyki twierdzą, że istnieje dieta uniwersalna i nazywa się ona MJ – co rozwija się do hasła mniej jeść. W jakimś sensie jest to prawda. Zawsze długotrwałe ograniczenie spożycia pokarmów poniżej dotychczasowej średniej sprawi, że masa ciała spadnie. Jak jednak dobrze wiemy, nie chodzi o to tylko żeby schudnąć, ale o to, żeby ubytek wagi był trwały, a zdrowie i samopoczucie podczas całego procesu zachowane, lub nawet polepszone.

Wobec tak zdefiniowanego celu odchudzania, należy powiedzieć, że nie istnieje dieta uniwersalna. Radykalne zmniejszenie ilości jedzenia zazwyczaj prowadzi do przestawienia się organizmu w tryb magazynowania, gdzie każdy przyjmowany pokarm zamieniany jest w miarę możliwości w tkankę tłuszczową. Ciało broni się przed subiektywnie odczuwanymi niedoborami i efektów diety często nie widać.

Rolą dietetyka jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu z klientem, ustalenie jego nawyków żywieniowych, kondycji zdrowotnej i dobór takiego typu diety, aby była jak najmniej dolegliwa. Nie ma więc diety uniwersalnej, choćby dlatego, że każdy człowiek ma nieco inne preferencje kulinarne i nowy jadłospis zawsze powinien uwzględniać ten fakt. Ponadto indywidualizacja diety powinna być skutkiem dostosowania postępowania do stanu zdrowia pacjenta. W zależności od wyników badań krwi, poziomu cholesterolu i problemów hormonalnych, dobiera się np. dietę niskotłuszczową, niskowęglowodanową, czy też bogatobiałkową.

Warto podkreślić, że wszelkie reklamy diet uniwersalnych powinny budzić w nas od razu sporą wątpliwość. Zupełnie innego traktowania potrzebować będzie osoba mocno otyła i nie uprawiająca sportu od lat, niż np. młody sportowiec, który przybrał nawet i 10 kg, z powodu ograniczeń ruchu związanych z kontuzją. Można sobie wyobrazić, że zgubienie 30 kg w pierwszym przypadku będzie zaledwie początkiem długotrwałego procesu leczenia .Dojście do wagi sprzed kontuzji będzie dla sportowca jednorazowym wysiłkiem nie wymagającym poważniejszych zmian w sposobie odżywiania się, już po zbiciu nadwagi.

W dzisiejszym świecie, gdzie czas to pieniądz, dieta powinna być dostosowana do trybu życia klienta. Większość z nas nie ma możliwości wygospodarowania regularnych godzin na 5 posiłków dziennie. Rozpisywanie diety w ten sposób, nawet jeśli byłaby ona optymalna, jedynie dodatkowo utrudni trzymanie się reżimu i może być nieskuteczne.

Dieta uniwersalna nie istnieje, ponieważ różne są oczekiwania końcowe, stan zdrowia i tryb życia klientów. Zadaniem dobrego dietetyka jest rozeznanie się w potrzebach i możliwościach pacjenta i umiejętne wykorzystanie wiedzy o odżywianiu, aby pomóc mu osiągnąć zakładane cele.

Zmień swoje odżywianie już dziś

Nasi Sponsorzy/Nasz Patronat

Dieta online

Dietetyk Online

Sklep Przyjazny Dietetyk

Wszystkie datki przekazane od naszych sponsorów i darczyńców wykorzystywane są wyłącznie na cele statutowe Fundacji.